Όργανα Ζύγισης

Ο όρος «ζυγαριά» εισήχθη για να περιγράψει τα όργανα ζύγισης επειδή οι πρόωρες συσκευές είχαν δύο πλάκες αναρτημένες από μια εναέρια δοκό που μπορούσε να γέρνει και από τις δυο μεριές από ένα κεντρικό άξονα. Το αντικείμενο που πρόκειται να ζυγιστεί τοποθετείτο στη μία πλάκα μέχρι επιτευχθεί ισορροπία με την προοδευτική προσθήκη βαρών (αρχικά λίθων) στην άλλη. Έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα ζυγαριών τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν πριν από περισσότερα από 4000 χρόνια.

Αυτές οι τοιχογραφίες δείχνουν τον Αιγύπτιο θεό, Ανούμπη, να ζυγίζει καρδιές νεκρών για να δει αν αξίζουν να εισέλθουν στα ουράνια το 1878 π.Χ.

Τοιχογραφία 1: Ο Άνουβις ζυγίζει καρδιές
Τοιχογραφία 2: Ο Άνουβις ζυγίζει καρδιές
Ρίτσαρντ Σάλτερ

Οι Ρωμαίοι εισήγαγαν μεταλλικά βάρη για να αυξήσουν την ακρίβεια και την τιμιότητα. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε καθολικό σύστημα τυποποίησης των βαρών, οι έμποροι και οι εμπορευόμενοι πιστεύεται γενικά ότι χρησιμοποιούν βάρη που ήταν προς όφελός τους, και αυτό συνεχίστηκε μέχρι την εφεύρεση της ζυγαριάς με ελατήριο από τον Ρίτσαρντ Σάλτερ το 1770.

Weighing Instruments
Ζυγαριές με Ελατήριο
Ζυγαριά με ελατήριο του Ρίτσαρντ Σάλτερ

Τα όργανα αυτά βασίζονταν στην παρατήρηση του Hooke ότι ο βαθμός συμπίεσης ενός ελατηρίου σχετίζεται άμεσα με την εφαρμοζόμενη δύναμη που παρήγαγε η βαρύτητα όταν ένα αντικείμενο τοποθετείτο στον δίσκο (όπως έγινε γνωστή η πλάκα). Αυτός ο τύπος ζυγαριάς τέθηκε σε κοινή χρήση σε όλες τις μορφές εμπορίου, αλλά υπήρχαν περιορισμοί στα χαμηλότερα βάρη που μπορούσαν να ζυγιστούν, και αυτό αντιπροσώπευε ένα πρόβλημα για το φαρμακείο όπου οι δόσεις που χρησιμοποιούνταν ήταν μικρές (τόσο χαμηλές όσο ένας κόκκος [60 mg]) έτσι αναπτύχθηκαν ακριβέστερες ζυγαριές με δοκό και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα φαρμακεία μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκαν επίσης πιο εξελιγμένες και ακριβείς χημικές ζυγαριές που μπορούν να ζυγίσουν ακόμα και ένα χιλιοστόγραμμο.

Η εισαγωγή νομικών διατάξεων για τον έλεγχο και την τυποποίηση των βαρών και της ζύγισης θεσπίστηκε σταδιακά στις ανεπτυγμένες χώρες και στις περισσότερες από αυτές, η τακτική ανεξάρτητη βαθμονόμηση είναι υποχρεωτική.

Η εφεύρεση της ψηφιακής ζυγαριάς στα τέλη του 20ου αιώνα όπου η πίεση στην μοναδική πλάκα μετατρέπεται σε βάρος με μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης που παράγεται από την πίεση στην πλάκα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Τέτοιες ζυγαριές μπορούν να μετρήσουν βάρη από υπο-χιλιοστόγραμμα μέχρι τόνους και δεν επηρεάζονται από τη βαρύτητα. Για το λόγο αυτό, αναφέρονται επίσης ως «κλίμακες».

Λόγω του ευρέος φάσματος βαρών που μπορούν να μετρηθούν οι διαθέσιμες κλίμακες τώρα έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη.

Τα Όργανα Ζύγισης μας

Επιδεικνύουμε μια σειρά από ζυγαριές που κυμαίνονται από ζυγαριές με δυο δίσκους που περικλείονται σε όμορφες ξύλινες θήκες (για να αποκλείσουν τα ρεύματα αέρα) μέχρι ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές ζυγαριές που εκτείνονται σε μια περίοδο πολλών δεκαετιών.